Het verhaal van Brouwerij De Achelse Kluis in Hamont-Achel
Verhaal
Toen Robrecht begin 2018 het beheer van de Achelse Kluis overnam, stond hij voor een ware uitdaging. De site en de Achel Trappist de plek geven op de kaart die het verdient, daar gaat hij volledig voor!  
"Vandaag de dag zijn er helaas nog maar 2 broeders in leven, maar de kunst van lekkere trappist brouwen is gelukkig doorgegeven”

Hoe ben je hier terechtgekomen?

Robrecht: “Begin dit jaar ben ik hier begonnen naar aanleiding van een vacature als manager van deze fantastische abdij. Wij zijn één van de 6 trappistenabdijen en de combinatie geschiedenis, product en economie sprak me enorm aan. De brouwerij, de abdij, de bierwinkel, de monastieke winkel, de herberg, allemaal moeten ze beheerd worden, met hun specifieke uitdagingen.”

Het verhaal van Brouwerij De Achelse Kluis in Hamont-Achel

Hoe is de brouwerij ontstaan?

Robrecht: “Het gaat hier om een lange religieuze traditie sinds 1656. In 1846 stichtten de trappistenmonniken van Westmalle hier de Sint-Benedictusabdij. Na de Tweede Wereldoorlog werd gestart met de bouw van een nieuwe abdij, toen telde de gemeenschap maar liefst 100 monniken. Vandaag de dag zijn er helaas nog maar 2 broeders in leven, maar de kunst van lekkere trappist brouwen is gelukkig doorgegeven.”
 

Welke bieren worden hier gebrouwen?

Robrecht: “Wij hebben 4 bieren in ons gamma, de Achel Trappist Blond en Bruin 8% in 33 cl, en de Achel Trappist Extra Blond en Bruin 9,5%. Deze worden op 45 cl gebottled, in een wijnfles als het ware. Deze zijn vooral populair in het buitenland. In onze herberg met mooi terras schenken we ook Blonde en Bruine van het vat, daar hangt het alcoholpercentage iets lager, zo rond de 7%.”

Wat zijn de toekomstplannen?

Robrecht: “Wij blijven bij onze 4 bieren. Onze 2 broeders zijn hulpbehoevend geworden. Zij gaan bijgevolg verhuizen naar een vleugel met appartementen die wij momenteel voor hen aan het renoveren zijn. Het klooster komt dan vrij en dat gaan we ter beschikking stellen van een leefgemeenschap, de ‘Fazenda da Esperança’. Mensen die te maken hebben gehad met een bepaalde afhankelijkheidsproblematiek, maar die ondertussen ‘clean’ zijn, kunnen ervoor kiezen om een jaar in de Achelse Kluis in gemeenschap te komen leven. Ze gaan zelfvoorzienend leven, een beetje gelijkaardig met de monniken. We wachten nog even af het gaat lopen, maar misschien zullen in onze winkel dan ook zelfgebakken brood of zelfgeteelde groenten verkocht worden.”

Wat vind je zo leuk aan de job?

Robrecht: “Voor mezelf als verantwoordelijke van de site is het enorm spannend en avontuurlijk om deze unieke site en haar bieren de plek te geven die het verdient. Dat is voor mij dé uitdaging en die ga ik met veel plezier aan!”