Het verhaal van Biovan in Zelem
Een familiaal, biologisch landbouwbedrijf dat al 42 jaar bestaat: dat is Biovan! Toen de grootvader van de drie broers Johan, Erwin en Yves het bedrijf opstartte, was hij al biologisch bezig, nog voor er biocontroles en -labels waren.
Verhaal
"Als ze je zo toevertrouwen dat ze met hun ogen toe op onze producten vertrouwen, dan doet dat uiteraard goed"

Hoe is het allemaal begonnen?

Johan: “Mijn broers en ik zijn de derde generatie die ermee bezig zijn. Toen mijn grootvader er 42 jaar geleden mee startte, was er nog geen sprake van enige regelgeving omtrent biolandbouw. Hij had het gat in de markt gevonden! (lacht)  Wij zijn er met de hele familie van overtuigd dat je, om gezond te leven, moet beginnen met gezonde voeding. En dat bereik je met biologische groenten. Ondertussen hebben we 60 ha vol staan met biogroenten en daar zijn we heel trots op.”

Wat is je lievelingsproduct van eigen productie?

Johan: “De preiteelt vind ik heel tof om te doen, maar onze slateelt biedt het mooiste uitzicht. We hebben heel veel verschillende slasoorten, van verschillende kleuren en vormen. Ze worden allemaal geteeld op hetzelfde perceel en dat uitzicht, dat is geweldig. Die kleurschakeringen zijn fascinerend!  Slateelt is natuurlijk ook korte teelt, op een paar weken heb je je eindproduct. Een wortel bijvoorbeeld moet al vier à vijf maanden groeien. Geduld is een schone deugd! (lacht)

Bieden jullie nog andere producten aan?

Johan: “We hebben heel wat biogroenten, maar voor een halve kg prei alleen komt een mens niet tot in onze hoevewinkel. Daarom hebben we bevriende fruittelers en groentetelers die ons de producten leveren die wij niet kunnen aanbieden. Zo kunnen we onze klanten een mooi, gevarieerd assortiment blijven voorschotelen.”
 

Heb jullie nog toekomstplannen met de zaak?

Johan: “Uitbreidingen kunnen altijd. Zo kochten we in 2015 10 ha grond erbij, je moet die eerst twee jaar biologisch bewerken en telen, vooraleer je er biologische verkoopbare producten mag op telen. Dan zetten we er gras of maïs op, waar we weinig onderhoud aan hebben. In de bioteelt mag je er nooit zomaar van uitgaan dat elke oogst gaat lukken. De natuur heb je niet in de hand. Als het niet meer oplosbaar is, dan moet je van je hart een steen maken en de frees pakken! (lacht)”

Wat is je mooiste herinnering aan je zaak?

Johan: “We hebben hier vaste klanten, een koppel van bijna 90 jaar, die komen elke week vanuit Maasmechelen gereden om hier hun portie wekelijkse groenten op te halen. Zonder zever, die twee missen geen week, behalve dan de twee weken per jaar wanneer we op vakantie zijn. Daarmee hebben we echt een goede band opgebouwd. Je ziet die mensen immers al jaren, elke zaterdag. (lacht) Als ze je dan toevertrouwen dat ze met hun ogen toe op onze producten vertrouwen, dan doet dat uiteraard goed.”

Als je je mede-Limburger één advies zou mogen geven, wat zou dit dan zijn?

Johan: “Probeer alsjeblieft gezond te leven. Vertrek van een gezonde basis, vermijd de chemische stoffen. Het moet niet altijd mooi zijn... Iets wat lelijk is, met een vlekje op of niet perfect rond, dat kan immers veel smaakvoller zijn dan dat perfect blinkende stuk fruit van in de supermarkt.”

Het verhaal van Biovan in Zelem