Het verhaal van biologische brouwerij Jessenhofke in Kuringen

Al sinds 2006 brouwen Gert en Christel biologische bieren in het Kuringse Jessenhofke. Wat begon als een hobby, groeide al snel uit tot erkende biobrouwerij met maar liefst 915 verkooppunten. Een interview met het koppel achter de ketels.

Verhaal

"De meeste mannen willen een Harley-Davidson, die van mij wilde een brouwerij”

Hoe is Jessenhofke tot stand gekomen?

Christel: “Dat is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. De meeste mannen willen een Harley-Davidson, die van mij wilde een brouwerij. Gert begon als amateurbrouwer, maar later werd het professioneel en sinds 2010 is Jessenhofke officieel erkend als brouwerij. Ikzelf heb ook een opleiding bierbrouwen gevolgd. We vinden het heel fijn om mensen samen te brengen en te verbinden over een biertje.”

Beschrijf eens een doorsnee dag bij Jessenhofke.

Gert: “Dat is afhankelijk van wat er op de planning staat. Het kan variëren tussen ingrediënten zoeken bij boeren, klantenbezoeken, proeverijen en workshops, de boekhouding en soms moet je weleens naar het buitenland voor klanten. Het is allemaal heel variabel en je moet daarin ook soepel zijn, want niet alles is altijd gepland.”

Het verhaal van biologische brouwerij Jessenhofke in Kuringen

Wat vind je zo leuk aan je job?

Christel: “De variatie en de appreciatie van mensen die zeggen dat je goed bezig bent. Onlangs hoorde ik iemand zeggen: ‘Ken je Jessenhofke niet? Dat is dé referentie in de biowereld!’. Dat maakt ons natuurlijk heel trots.”

Het verhaal van biologische brouwerij Jessenhofke in Kuringen

Wat zijn de grootste uitdagingen van de brouwerij?

Gert: “Vasthouden aan de principes die je hebt en je niet laten leiden door de snelle markt. Daarnaast vinden we het natuurlijk ook belangrijk om een duurzaam product te ontwikkelen met eerlijke producten en aanbieders. We zijn altijd blijven doorzetten, ook wanneer dat moeilijker was.”