Het verhaal van Beelicious in Remersdaal
Verhaal
Willem imkert uit pure passie voor de Apis mellifera ofwel de honingbij. Zijn prachtige bijenstanden zijn gesitueerd in aparte drachtgebieden en vormen voor Willem en de bezoekers van Beelicious kleine “hemeltjes-op-aarde”.
"Voor honing zijn er pure voor- of tegenstanders. Niet zoals confituur, iedereen lust wel één of andere smaak confituur. Fans van honing moet je koesteren.”

Hoe is het allemaal begonnen voor je?

Willem: “Als je je afvraagt of het in de familie zit, dan is dat niet het geval. Het is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. Zo’n vijftien jaar geleden waren mijn vriendin en ik tijdens de wintermaanden op zoek naar iets nieuws om te leren. We hebben dat nogal vaak! (lacht)  In plaats van weer een nieuwe taal te leren, zijn we een imker tegengekomen. Deze bood aan om het vak te leren. Toen verliep alles eigenlijk in een stroomversnelling. Eén bijenvolk werden er al snel meerdere.”

Waar wordt je honing verkocht?

Willem: “Ik heb een aantal ‘ambassadeurs’, dat gaat van restaurants tot hotels. Mijn fans zitten in de mooie Voerstreek maar ook over de grens in Nederland. Je kan hier ook thuis honing afhalen, er is meestal wel iemand aanwezig. Buiten aan de poort staan ook altijd een paar potjes honing. Klanten steken het geld dan in de kassa. Weet je, voor honing zijn er pure voor- of tegenstanders. Niet zoals confituur, iedereen lust wel één of andere smaak confituur. Fans van honing moet je koesteren.”

 

Wat is je lievelingsproduct?

Willem: “De lindehoning is mijn persoonlijke favoriet. Zomerhoning is wat kruidiger. Klanten hebben niet echt een favoriet, maar ik merk wel dat de echte honingconnaisseurs gaan voor onze Cream Bee Honey. Voor deze honing forceer ik het kristallisatieproces, om kleinere kristallen te maken. Zo verkrijg je eigenlijk de ‘Kwatta onder de honing’! (lacht)

Wat is je mooiste herinnering aan je zaak tot nu toe?

Willem: “Dat moet in het prille begin zijn van mijn imkercarrière, het moment dat ik met mijn leermeester in een koolzaadveld liep. Weet je, mijn hobby is diepzeeduiken, en ik verwonder me altijd over de pracht van de luchtbellen wanneer je naar omhoog kijkt. Dat is precies hetzelfde: je kijkt omhoog in een soort vortex van bijen, je wordt er een onderdeel van. Mensen vragen me vaak of ik nog veel gestoken wordt. Dat gebeurt nog elke dag, maar weet je, je lichaam went eraan. Als ik gestoken wordt, is het sowieso mijn eigen schuld! (lacht)”

Als je je mede-Limburger één advies zou mogen geven, wat zou dit dan zijn?

Willem: “Mensen moeten bewuster worden van wat we met de natuur doen. Een imker maakt dit van dichtbij mee. Het bijenvolk weet precies wat ze moeten doen, maar een imker helpt hen daar wat bij. Mens en bij vullen mekaar mooi aan. De bijen zorgen voor de bestuiving en de mens krijgt honing en vruchten. Heb oog voor het milieu en ga er alsjeblieft respectvol mee om. De natuur vervang je niet zomaar.”

Het verhaal van Beelicious in Remersdaal
Het verhaal van Beelicious in Remersdaal