Het verhaal van bakkerij St.-Marie in Hasselt
Verhaal
Jos en Carine baten sinds jaar en dag Bakkerij St.-Marie uit in Hasselt. Twaalf jaar geleden beslisten ze om Hasseltse speculaas te gaan maken – speculáás, geen speculoos! Bakkerij St.-Marie werd het adresje bij uitstek waar Sinterklaas graag zijn snoepzak gaat vullen voor zijn ronde in de regio.
"Onze buur vertelde me onlangs dat zijn hond steevast begint te zingen wanneer wij de schuif van de oven opentrekken."

Hoe is het allemaal begonnen?

Jos: “Carine is hier de bakker, ik niet! Maar ik ben een enorme liefhebber van speculaas en ik had het recept in handen. (lacht) Twaalf jaar geleden zijn we zelf speculaas beginnen maken en zijn daarvoor heel selectief onze ingrediënten gaan kiezen. We gebruiken enkel de beste suiker, verse roomboter en natuurlijk onze geheime mengeling van speculaaskruiden. De Hasseltste speculaas is geen speculoos: dat is immers de dunne, alomgekende variant. Onze speculaas is veel dikker en rijk van smaak. De speculaas wordt natuurlijk verkocht in onze bakkerij en in onze tearoom wordt hij ook zeer vaak besteld als zoethoudertje bij de koffie!”

Wat maakt jullie speculaas anders dan die van andere producenten?

Jos: “Elke koek wordt met heel veel liefde bereid. Het geheim voor een lekkere speculaas zit hem in de tijd: je moet een speculaas goed laten rusten. Onze speculaas wordt ook volledig met de hand gerold. Het kneden gebeurt wel nog machinaal, dat kan onze rug immers niet meer aan! (lacht) Elke koek wordt met de hand versneden en je mag er zeker van zijn: je proeft de liefde die erin zit.”
 

Wat vind je zo leuk aan je job?

Jos: “De geur die er hangt als we de speculaas aan het bakken zijn, dat blijft toch iets speciaal hoor! Onze buur vertelde me onlangs dat zijn hond steevast begint te zingen wanneer wij de schuif van de oven opentrekken. (lacht) Onze speculaas wordt het hele jaar door goed verkocht, al heb je uiteraard rond Sinterklaas een piekmoment. Vroeger was de speculaas enkel populair rond die periode, nu wordt hij vlot verkocht het hele jaar door. Voor ons een mooi bewijs dat hij lekker is!”

Is er één variant beschikbaar?

Jos: “De gewone Hasseltse speculaas blijft de favoriet van veel mensen, maar we bieden ook een speculaas met amandelen aan, om duimen en vingers bij af te likken. In de winterperiode bieden we ook de choculaas aan, die variant deppen we in hazelnootchocolade en werken we af met gemalen hazelnoten. Wanneer het koud en guur is buiten, dan smaakt dit ontzettend, dat kan ik je verzekeren. Wij hebben trouwens geen favoriet, dat zou net zijn als een favoriet kiezen tussen je eigen kinderen: we zien ze allemaal even graag! (lacht)”
 

Wat is je mooiste herinnering tot nu toe?

Jos: “Alle dagen zijn goed voor mooie herinneringen... Er zijn er teveel om op te noemen, maar als ik er dan toch eentje moet uitkiezen, dan is het onze vaste klant uit Gent. Die man neemt zeer geregeld de trein vanuit Gent, stapt op het perron op zijn plooifiets en komt hier dan zijn voorraad Hasseltse speculaas inslaan. Dan vertrekt hij onmiddellijk weer naar het station en neemt de trein terug naar Gent. Geweldig, toch? (lacht)

Het verhaal van bakkerij St.-Marie in Hasselt