Het verhaal van aspergekwekerij Het Bommesaarke in Kinrooi

Ze was amper 16 toen ze al wist wat ze wilde doen in haar leven: asperges telen. Samen met haar partner Leo kweekt Carine asperges en andere seizoensgroenten die van ver buiten Kinrooi gesmaakt worden.

Verhaal

"We hebben een nieuwe groentensoort geteeld: yacón, een lekkere groente met een zoete smaak"

Hoe is je zaak ontstaan?
Carine: “Toen ik 16 was, ging ik bij een nicht vakantiewerk doen op de aspergevelden. Ik kreeg de aspergemicrobe te pakken en wist meteen dat ik dat later ook wilde doen. Eerst werkte ik nog bij een ander bedrijf en had ik zelf wat asperges staan. De zaak breidde zich zo uit dat ik het niet meer gecombineerd kreeg en me volledig op onze eigen plantage heb gericht.”

Waarom smaken net jouw asperges naar meer?
“We telen onze asperges in een hele goede grond, en dat proef je wel. Er zijn veel mensen die van buiten Kinrooi komen speciaal voor onze asperges. Ze zijn van goede kwaliteit en ze krijgen ook een mooi product aan een eerlijke prijs. Dat vind ik heel belangrijk.”

Het verhaal van aspergekwekerij Het Bommesaarke in Kinrooi

Wat is jouw missie?
“Mensen laten weten dat wat we produceren gezond is en dat ze meer lokaal moeten eten. Het is belangrijk dat ze meer met de seizoenen mee gaan eten en we hebben in Limburg enorm goede producten om dat ook te doen. Daarom hebben we een groentenautomaat met streekproducten. Van april tot half juni zitten daar asperges in, maar op andere momenten bieden we andere lokale groenten aan die heel lekker zijn.”

Welke andere groenten verkoop je nog?
“Van alles: sla, wortelen, aardappelen … We hebben ook een nieuwe groentensoort geteeld: yacón, en nu zijn we aan het bekijken hoe we hem smaller kunnen telen. Dat is een fantastisch lekkere groente met een zoete smaak die uit het Andesgebergte komt en ook wel appelwortel genoemd wordt.”

Het verhaal van aspergekwekerij Het Bommesaarke in Kinrooi