Het verhaal van Aspergebedrijf Knoops
Verhaal
Aspergebedrijf Knoops is een echt familiebedrijf dat gespecialiseerd is in het telen van het “Limburgse witte goud”. De familie verkoopt haar producten met trots in hun eigen hoevewinkel of op de veiling.
We maken dus écht asperges van Limburg, door Limburgers en voor Limburg.
Kun je ons wat meer vertellen over de geschiedenis van jullie bedrijf?
An Knoops: “Mijn vader heeft het bedrijf overgenomen van zijn ouders. Toen was het bedrijf gespecialiseerd in vetvarkens. In 1996 besloot mijn vader ook asperges te kweken als extra bron van inkomsten. Inmiddels ben ik zelf mee in het bedrijf gestapt en richten we ons enkel nog op ons favoriete product, asperges.”

Hoe ziet je doorsnee dag er uit?
An Knoops: “In de ochtend ga ik mee asperges steken op het veld. Vervolgens open ik rond 10 uur de winkel om onze producten te verkopen en doe ik wat voorbereidend werk. ’s Middags zijn de stekers klaar met oogsten, waarna we de asperges sorteren naar klassen, volgens dikte, kromming en kleur. Ze worden hierna verwerkt om naar de veiling te gaan of klaargemaakt voor de verkoop in onze winkel.”

An Knoops: “Bovendien verkopen we alle soorten asperges. De perfect rechte witte, maar ook de wat krommere met een lichte verkleuring. Deze verkopen we tegen een wat lagere prijs, maar smaken even goed. Zelfs de gebroken asperges die we verkopen als “soepasperges” gaan vlotjes over de toonbank. Op deze manier proberen we op een duurzame manier aan agricultuur te doen.”
Het verhaal van Aspergebedrijf Knoops
Het verhaal van Aspergebedrijf Knoops
Hoe eet jij je asperges het allerliefst?
An Knoops: “Voor mij is dat nog altijd op Vlaamse wijze. Het is zeer klassiek, maar ook puur. Zo komt de smaak nog steeds het best tot uiting. Een ander tof recept om te proberen zijn asperges in de oven met een laagje gerijpte ham errond. Hierbij serveer je kerstomaten, rucola en Parmezaanse schilfers.”

Waar haal je het meeste voldoening uit?
An Knoops: Allereerst uit het persoonlijke contact met onze klanten. Het is heel leuk om terugkerende lokale consumenten te hebben die hun ervaringen en verhalen in verband met ons product willen delen. Daarnaast is het ook wel fijn om ’s ochtends te beginnen met werken en ’s avonds al een kwalitatief afgewerkt product te mogen afleveren.

Hoe smaakt Limburg voor jou?
An Knoops: “Dit is misschien voorspelbaar, maar Limburg is nu eenmaal dé provincie bij uitstek voor ons witte goud. Daarom zijn asperges zonder twijfel de smaak van Limburg.”

Wat zijn de grootste uitdagingen binnen jouw beroep?
An Knoops: “De klimaatverandering. In de zomer blijft het zeer droog, een probleem waar we vroeger geen last van hadden. Deze winter was het dan weer heel nat en koud, waardoor we langer moesten wachten op de start van het aspergeseizoen.”

Heb je nog een leuk weetje voor ons?
An Knoops: “Ja, iets wat perfect past in het verhaal van de korte keten en waar we heel trots op zijn is dat onze seizoenarbeiders allemaal Limburgse dorpsgenoten zijn. We maken dus écht asperges van Limburg, door Limburgers en voor Limburg.