Het verhaal van Anroy Horeca
Verhaal

In het hart van Limburg bloeit de passie voor culinaire kunst en het authentieke smaakpalet van Gert van Anroy Horeca. Gert, een gevierd culinair workshopmeester, verrijkt niet alleen de smaakpapillen maar ook de kookkunsten van zijn cliënten. Van intieme workshops tot het creatieve gebruik van lokale kruiden, Anroy Horeca is een verhaal van liefde voor eten en een ode aan de Limburgse gastronomie. Het is een verhaal waar smaken, tradities en culinaire experimenten samenkomen, waar elke kruidenmix niet alleen een gerecht transformeert maar ook verhalen vertelt over Limburg en haar rijke geschiedenis.

Waarvoor kunnen we bij Anroy Horeca terecht?
Gert: “Zelf ben ik gespecialiseerd in het geven van culinaire workshops. Daarnaast is de focus op kruiden ontstaan. Dit is hoe het begon: ik gaf culinaire workshops en demonstraties, voornamelijk bij grote bedrijven. Naderhand kunnen de deelnemers genieten van hun eigen creaties. Op die evenementen vond ik het niet praktisch om visitekaartjes uit te delen. Bovendien sloot dat niet goed aan bij wat ik deed. Op een gegeven moment ontwikkelde ik een reeks authentieke kruidenmengsels, die ook als all-in-one mix kunnen worden gebruikt. Dit werd mijn nieuwe 'visitekaartje'. Het ging niet alleen om reclame, maar ook omdat een potje kruiden niet bijblijft en een blijvende indruk maakt in vergelijking met een papieren visitekaartje.”

Dat vormde de basis van een echte succesformulie?
Gert: “Jazeker. Aanvankelijk deelde ik deze kruidenmengsels gratis uit, maar na verloop van tijd ontstond vraag naar nieuwe potjes, wat leidde tot het commercialiseren van mijn kruidenmengsels. Het is belangrijk op te merken dat ik dit nog steeds alleen doe. Ik geef de voorkeur aan authenticiteit en de volledige controle over het proces, inclusief de selectie van de kruiden. Hoewel het recept voor de kruidenmengsels hetzelfde blijft, variëren de ingrediënten gedurende het jaar in kwaliteit, wat de persoonlijke controle des te belangrijker maakt. Mijn vaste leveranciers spelen hierbij een cruciale rol. Persoonlijk contact met mensen, zoals op de lokale markten en braderieën, is ook van groot belang voor mij. Ik geef ook demonstraties van culinaire apparatuur. Het leuke is dat mensen na zo'n workshop met een mooie herinnering naar huis gaan. Vervolgens verwijs ik ze graag naar mijn website, waar ze recepten kunnen vinden waarin ze mijn kruidenmengsels kunnen gebruiken, en waar de exacte samenstelling van de kruidenmengsels wordt uitgelegd.”

Hoe kwam je op het idee om kruidenmengsels te maken? Gert: “Ik schrijf recepten voor veel bedrijven, als een soort ghostwriter, laten we zeggen. Ik ben dus altijd bezig geweest met het creëren van recepten. Ik herinner me nog heel goed hoe een kok in een horecazaak in Hasselt een eenvoudige zout- en pepermengeling gebruikte toen ik daar werkte. Ik onthoud dit sindsdien als iets wat heel eenvoudig was, goed gekruid en direct klaar was. Ik ging verder met dit idee omdat het enerzijds zo efficiënt is maar ook om mijn naamsbekendheid verder te vergroten. Ik ben bijzonder trots op mijn creatie van Hasselts zout. Zowel mijn vrouw als ik zijn verknocht aan de stad en wilden er absoluut wonen. Om een zout te maken dat 'Hasselts' is, kozen we voor jeneverbes. Niets roept meer 'Hasselt' dan dit ingrediënt. Het voegt een mooie frisheid toe aan gerechten. Er is zelfs een horeca-ondernemer die Hasselts zout serveert bij kaas, wat een bijzonder smakelijke combinatie is.”

Het verhaal van Anroy Horeca

Kan je iets meer vertellen over het gamma aan kruidenmengsels?
Gert: “Ik heb als kok mijn hart een beetje verloren in Toscane, waar ik veel heb gewerkt met Bistecca alla fiorentina, een typisch Toscaans product. Ik kookte vaak buiten en ze gebruikten daar altijd een poeder om de steak mee te kruiden, wat ik probeerde na te bootsen. Omdat het een poeder is, kan het zelfs vermengd worden in yoghurt zonder een schurend gevoel in de mond. Het hecht zich mooi aan elk product vanwege de poedervorm, waardoor het zeer efficiënt is in elke keuken. Het is absoluut mijn favoriet, niet alleen vanwege het gebruiksgemak, maar ook om extra ode te brengen aan de stad Hasselt. Bovendien ben ik zelf ook een grote fan van ons Bp poeder. Ik heb daarnaast ook een speciale mix voor de winter, met kaneel erin. Dit is echt een mix waar mensen eerst aan moeten proeven, misschien zelfs wennen, voordat ze ervoor durven te gaan."

Het liefst overtuig ik mensen om elke dag vers te koken met verse producten. Liefst met producten van om de hoek.
Hoe smaakt Limburg volgens jou?
Gert: “Zonder twijfel is de jeneverbes een unieke smaak die perfect is om in kruidenmengsels te gebruiken. Het brengt frisheid in gerechten en groeit goed op Limburgse bodem. Soms wordt deze struik over het hoofd gezien, maar het is belangrijk op te merken dat het altijd in Limburg heeft gegroeid. Het is echt iets typisch Limburgs. Vroeger werd het misschien beschouwd als een inferieure struik, maar dat is het al lang niet meer.”

Wat vind je het leukste om te doen?
Gert: “Met eten bezig zijn, het koken zelf en het overbrengen op mensen. Het liefst overtuig ik mensen om elke dag vers te koken met verse producten. Liefst met producten van om de hoek. Mensen overtuigen om terug zelf te koken en minder kant-en-klare maaltijden te kopen. Daarnaast ook het lokale lekkers promoten.”

Kun je het mooiste moment dat je tot nu toe hebt meegemaakt met ons delen?
Gert: “Wanneer je je eigen product begint te verkopen, is het altijd een geweldig gevoel als je merkt dat mensen steeds terugkomen voor jouw product. Ik herinner me de keren dat ik aanwezig was op lokale markten en mensen keer op keer positieve verhalen deelden over wat ze hadden gemaakt met mijn kruidenmengsels. Als het aan mij lag, zou ik een café openen alleen maar om daarover te praten *lacht*. Het is mijn bedoeling om mensen te verbinden via mijn producten en ik probeer dit te versterken door veel op sociale media te posten. Eigenlijk is dat het mooiste compliment dat je kunt krijgen, als mensen blijven terugkomen voor jouw product.”
Het verhaal van Anroy Horeca

Kunnen jouw kruidenmengsels als cadeau worden gekocht?
Gert: “Ja, zeker! We hebben al cadeaupakketten samengesteld voor kleine bedrijven en particulieren, bijvoorbeeld voor Kerstmis. Het is een origineel cadeau-idee.”

Wat brengt de toekomst?
Gert: “De kruidenmengsels zijn behoorlijk succesvol, maar het andere deel van mijn bedrijf heeft evenveel succes. Daarnaast werk ik ook in het onderwijs, de combinatie van alles bevalt me erg goed. Ik ben nu 10 jaar bezig, de eerste jaren waren wat rustiger, maar het wordt steeds leuker naarmate je verder gaat. Daarnaast ben ik nu ook aanwezig op grote beurzen en ben zelfs uitgenodigd om deel te nemen aan een buitenlandse beurs als demochef.”

Wat hoort men ten slotte nu echt over jou te weten?
Gert: “Het belangrijkste is dat ik echt gepassioneerd ben door eten. Het is mijn passie, en zonder passie is er niets... Eten brengt mensen samen. Of je nu gezellig met vrienden wilt eten of, omgekeerd, als het niet zo goed gaat, samen iets lekkers wilt eten en een goed gesprek kan voeren, eten heeft een verbindende kracht.”

Eten brengt mensen samen. Of je nu gezellig met vrienden wilt eten of, omgekeerd, als het niet zo goed gaat, samen iets lekkers wilt eten en een goed gesprek kan voeren, eten heeft een verbindende kracht.