Het verhaal van aardappelboer De Nieuwe Winning

Koen van De Nieuwe Winning teelt aardappelen op een zo duurzaam en biologisch mogelijke manier. Zijn missie is om een eerlijk product aan te bieden aan een eerlijke prijs, en dat werkt ook dankzij zijn unieke systeem met aardappelhuisjes.

Verhaal
"Je moet het land in een betere staat doorgeven aan je opvolger dan dat je het gekregen hebt."

Hoe ben je in de aardappelsector terechtgekomen?

Koen: “Ik werkte eerst in het onderwijs, en vanuit mijn eigen interesse ben ik een cursus biologische landbouw met de Landwijzer gaan volgen. Daarna heb ik in Zepperen mijn stage gedaan en nadien ben ik aardappelen beginnen kweken op een stuk grond dat ik in pacht kreeg van mijn stagebegeleider.”

Het verhaal van aardappelboer De Nieuwe Winning

Hoe verkoop je je producten?

“Groenten verkoop ik aan de veiling en collega’s, maar ik verkoop vooral aardappelen en ook eieren in zogenaamde aardappelhuisjes. Mensen nemen de producten die ze nodig hebben en betalen het bedrag in het geldpotje. Dat is heel gemakkelijk omdat er geen sluitingsuren zijn, en het gaat ook vrij goed. Het werkt op basis van vertrouwen en ik merk toch dat de overgrote meerderheid effectief betaalt wat hij neemt.”

 

Hoe verschilt De Nieuwe Winning van concurrenten?

“We zijn heel kleinschalig en werken enkel met de aardappelhuisjes voor klanten. Daarnaast vind ik het enorm belangrijk om kwaliteit boven kwantiteit te zetten. Het belangrijkste dat ik geleerd heb in mijn carrière is toch om een eerlijk product aan te bieden voor een eerlijke prijs.”

Wat is je belangrijkste doel?

“Ik geloof enorm in duurzaamheid en probeer op een zo duurzaam mogelijke manier aan landbouw te doen. Je moet het land in een betere staat doorgeven aan je opvolger dan dat je het gekregen hebt. Door biologisch te werken en toegelaten middelen ook te vermijden, probeer ik zo onafhankelijk mogelijk te zijn van grote multinationals.”

Het verhaal van aardappelboer De Nieuwe Winning