Eten zonder afval: zo begin je eraan
Inspiratie

1. Maak een maaltijdplan
Geef maar toe: ook jij bent al eens een supermarkt binnengewandeld zonder plan maar met honger. En je kwam weer buiten met tassen vol producten waarvan een groot deel uiteindelijk in de vuilbak is beland.

Denk op voorhand goed na over welke maaltijden je allemaal gaat bereiden en maak een slim boodschappenlijstje. Kijk ook eerst goed na wat je nog in de (koel)kast hebt liggen: kan je daar misschien nog een extra gerecht uit krijgen?

2. Koop verpakkingsvrij
In de supermarkt is verse voeding vaak in laagjes en nog meer laagjes plastic gewikkeld. Vermijd die onnodige plastic afval en doe je verse boodschappen bij een lokale producent, waar je je producten gewoon los in een mand of tas kunt meenemen.

3. Ga slim om met restjes 
Een vergeten paprika, halve broccoli en andere groentenkliekjes in de koelkast gespot? Je kunt echt van álle groenten een heerlijke soep maken die je makkelijk in de diepvries kunt bewaren voor een instant snelle lunch. Nog wat bedenkelijk fruit liggen dat zijn houdbaarheidsdatum nadert? Stop ze in de blender en voeg eventueel wat yoghurt of ijs toe.

Nog meer restjestrucs:

  • Lof van rode biet en wortel: stoof ze, doe ze in de wokpan of – voor de durvers – verwerk ze in een groene smoothie. Dit lof zit bomvol antioxidanten: jammer om die zomaar weg te gooien, toch?
  • Slappe sla: leg je krop eens in een kom met ijswater. Wedden dat ie weer tot leven wordt gewekt?
  • Oud brood: maak er homemade croutons mee voor in de soep of salade.
  • Aardbeientopjes: gebruik het topje van je aardbeien – blaadjes en al – om je water te infuseren of in een smoothie. Of maak eens een aardbeiensiroop door ze samen met gelijke delen water en suiker te stoven. Lekker in een cocktail!