Het verhaal van wijndomein Pietershof in Teuven
De Belg Piet en de Nederlander Albert sloegen meer dan twee jaar geleden de handen in mekaar en runnen nu samen het wijndomein Pietershof. Hun wijnen worden geschonken bij meerdere restaurants in de buurt en verdeeld door gerenommeerde drankenhandelaars.
Verhaal
"Eén advies aan onze mede-Limburgers: drink Limburgse wijn. Wij kunnen zeker concurreren met wijnen uit het buitenland, wees er fier op!”

Hoe is het allemaal begonnen?

Piet: “Als student heb ik een aantal maanden bij een wijnhuis in Bordeaux gewerkt. Daar heb ik voor het eerst van het wijn maken geproefd. Het was toen echter nog niet mijn grootste droom om wijnmaker te worden. Dat idee is pas later gegroeid. In 1965 was hier immers nog geen wijndruif te bekennen. (lacht) In 2000 plantte ik met mijn vrouw Marlies 7000 wijnstokken op het Crindael, een mooie zuidhelling met een voor wijnbouw perfecte bodem van silex en kalk. De wijn van onze eerste kleine oogst van Chardonnay werd in 2006 door de Vereniging van Professionele Sommeliers uitgeroepen tot de beste Belgische wijn van dat jaar! De jaren nadien volgden nog meer onderscheidingen dus ik ben een gelukkig man. Enkele jaren geleden kwam ik bij toeval deze Nederlander Albert tegen, die onmiddellijk verliefd op mij werd! (lacht)”

 

Albert: “Ik werd inderdaad verliefd, maar op Piet’s wijndomein! (lacht) Kijk, als gespecialiseerd cardioloog besefte ik de laatste jaren dat mijn liefde voor het wijnvak meer en meer groeide. Het bleef in mijn achterhoofd hangen om wijn te gaan maken, maar mijn vrouw Rianne zag het absoluut niet zitten om naar Frankrijk te verhuizen. Voor ons was Limburg veel fijner en ik kende de wijnen van Piet reeds. Gezien Piet’s leeftijd en mijn ambities maakten we de perfecte deal. We runnen nu enkele jaren samen het domein en in 2021 nemen mijn vrouw en ik hun fantastische levenswerk over.”

Wat is jullie mooiste herinnering aan het wijndomein tot nu toe?

Piet: “Toen ik de eerste maal mee deed aan die wedstrijd en onmiddellijk won. Ik stond naast één van de topwijnen in België, en dat gevoel is dan onbeschrijfelijk!”

Albert: “Ik ben er natuurlijk nog zo lang niet mee bezig, maar in het voorjaar het eerste groen tevoorschijn zien komen aan de wijnstokken, die hellingen die kleur beginnen krijgen... Dat is bijna een mystiek moment en daar krijg ik nog steeds kippevel van.”

Wat is jullie lievelingswijn?

Samen: “Dat hangt absoluut af van wat je eet, van hoe je je voelt op dat moment. We hebben geen uitgesproken voorkeur. Sommige gasten zeggen wel dat ze bijvoorbeeld meer naar de Chardonnay neigen, maar wij zijn er van overtuigd dat dat kan variëren. Eén advies aan onze mede-Limburgers: drink Limburgse wijn. Wij kunnen zeker concurreren met wijnen uit het buitenland, wees er fier op!”

 

Het verhaal van wijndomein Pietershof in Teuven
Het verhaal van wijndomein Pietershof in Teuven