Het verhaal van bioboer Het Vrije Veld in Zutendaal
Verhaal

Na vele omzwervingen koos Souliman, bioboer van Het Vrije Veld, heel bewust voor de biologische landbouw. Biolandbouw, in combinatie met het unieke CSA-principe, zorgt voor een duurzaam productieproces én een eerlijker loon in de landbouw.

“Ik kies nooit voor de makkelijkste weg, altijd voor de duurzaamste”

Hoe werkt Het Vrije Veld precies?

Souliman: “We telen hier biologische groenten en kruiden en verkopen die volgens het CSA-principe. Dat betekent dat je, aan het begin van het seizoen, een oogstaandeel koopt en daarvoor wekelijks een groentenmand krijgt. Door deze vooruitbetaling is er een relatie van wederzijdse steun en engagement tussen Het Vrije Veld en de deelnemers.”

“De oogstdeelnemers krijgen lokale, biologische seizoensgroenten en betalen hiervoor een eerlijke prijs én voorzien zo een eerlijk loon voor de boer. Op deze manier brengen we mensen terug dichter bij de landbouw, heb ik zekerheid van afzet en nemen de deelnemers zelf mee verantwoordelijkheid voor een meer duurzame voedselproductie!"

Op welke manier ontvangen klanten hun groenten?

"Het Vrije Veld werkt met een pakketsysteem. We maken wekelijks onze groentenpakketten, die mensen zelf kunnen afhalen op het veld of op een afhaalpunt, of aan huis geleverd. Wij bieden een ruim assortiment aan biologische, kraakverse en lokaal geteelde seizoensgroenten."

Het verhaal van bioboer Het Vrije Veld in Zutendaal

Wat is jouw succesrecept?

“In alles wat ik doe, staat ecologie centraal, of het nu om bodembewerking of bemesting gaat. Ik stel mezelf continu de vraag of het ecologisch verantwoord is, hoeveel ik op de schaal van duurzaamheid scoor en of ik goed bezig ben. Ik kies nooit voor de makkelijkste weg, altijd voor de duurzaamste. Zo werk ik aan onkruidbeheersing en niet -bestrijding, aan bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit. Als bioboer gebeurt dit alles uiteraard zonder vergif of kunstmest.”

Het verhaal van bioboer Het Vrije Veld in Zutendaal

Hoe ben je bij dit unieke concept uitgekomen?

“Mijn liefde voor de natuur en kindertijd op de boerderij van familie maakten dat ik altijd al boer wilde worden. En door die liefde voor de landbouw en natuur kwam ik bij biologische landbouw terecht. Bij Het Vrije Veld werken en leven we op het natuurlijke ritme van de seizoenen, en dat vind ik heel belangrijk.”