Het verhaal van volkstuin en bioboerderij De Hoev in Zonhoven

In bioboerderij De Hoev tuinieren mensen met een sociale beperking, en die producten uit de volkstuin worden vervolgens bij de biokruidenier verkocht. Leon van De Hoev neemt je mee voor een kijkje achter de bioschermen. 

Verhaal

“Het is fantastisch om te zien hoe mensen met een sociale beperking vriendschap creëren in onze volkstuin”

Hoe is De Hoev precies ontstaan?

Leon: “Vroeger was dit een braakliggend stuk grond. Dan is de vzw Werkende Handen met de sociale economie een samenwerkingsverband aangegaan zodat De Hoev een sociale werkplaats kon worden.”

Wat vind je zo leuk aan je job?

“Ik vind het fantastisch om met mensen met een sociale beperking om te gaan én te zien dat tussen de mensen die hier werken ook een echt kameraadschap groeit. Die mensen zitten vaak jaren aan een stuk thuis en kunnen op deze manier een band leggen met anderen. Heel mooi om te zien!”

Het verhaal van volkstuin en bioboerderij De Hoev in Zonhoven

Hoe verschilt De Hoev van concurrenten?

“Wij telen enkel biogroenten, het onkruid wordt manueel gewied en de mensen kopen onze groenten vers van het veld. Onze groenten zijn misschien wat minder visueel aantrekkelijk, maar des te gezonder! Daarnaast maakt het werken met de mensen zelf onze zaak natuurlijk ook anders.”

Het verhaal van volkstuin en bioboerderij De Hoev in Zonhoven

Hoe smaakt Limburg volgens jou?

“Bourgondisch. Er is veel land en er wordt veel verbouwd in onze provincie, en restauranthouders doen daar ook echt hun voordeel mee. Ook vind je in Limburg veel meer bio terug dan in de rest van Vlaanderen.”