Het verhaal van IJssalon De Hoef in Lummen
Verhaal

Van grote ijsjesfan naar zelf ijs maken: Luc ging de ijskoude uitdaging aan. Hij bouwde de paardenstal om tot bedrijf en kocht zijn eerste ijsmachine aan in 1998. Jaar na jaar groeide de vraag. Ondertussen is het hoeve-ijs van De Hoef een welkome verfrissing in de regio.

"Naast de klassieke smaken draai ik ook ijs voor de viervoeters van wandelaars: die beesten zijn daar dol op!"

Hoe ben je in het vak terechtgekomen?

Luc: “Ik ben zelf een grote ijseter. Met mijn gezin bezocht ik graag de betere ijssalons en ik speelde al langer met het idee. Het is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. Toen ik in 1998 startte, had ik slechts vier ijssmaken: vanille, aardbei, mokka en chocolade. De klassiekers eigenlijk. Nu ben ik reeds meer dan twintig jaar bezig met ijs en zijn de smaken wat meer uitgebreid! Er draaien vier ijsmachines op volle toeren en ik voorzie 36 verschillende smaken. Elke smaak wordt dagvers bereid, waaronder vier verschillende soorten suikervrij ijs. Dat is echt geen gemakkelijk ijs om te maken, niet alle zoetstoffen zijn hiervoor geschikt. Je moet het ijs kunnen vers houden, dat is het moeilijke.”

Waar kunnen we genieten van je ijs?
“Je kan hier ter plekke een ijsje nemen uit de scheptoog: we hebben een 150-tal zitplaatsen op ons overdekt terras en op het terras buiten. We zijn gelegen op het fietsroutenetwerk, dus een vaste stop voor veel fietsers. Een fris ijsje smaakt altijd na hard labeur, toch?" (lacht) "Je kan ons hoeve-ijs natuurlijk ook aankopen om er thuis van te genieten, maar we zijn ook vaak aanwezig op events, feesten en beurzen. En tussendoor moet ik ook nog de dieren verzorgen, ik verveel me nooit! Gelukkig helpt de zoon wat mee.”

Welke van je producten verkoopt het best?

“De vier klassiekers zullen altijd blijven scoren. Mijn favoriete smaak blijft ook de vanille. Dat is de basis: je proeft de pure melk, het pure product. Enkele jaren geleden scoorde mijn ijs voor honden ook zeer goed. Het was indertijd eigenlijk een experimentje: hier komen veel wandelaars met hun hond langs. Voor dit hondenijs draai ik eigenlijk gewoon lekkere hondenbrokken door vanilleijs en die beesten zijn er echt dol op.”

Hoe smaakt Limburg volgens jou? Wat maakt onze provincie zo smaakvol?  

“Limburg is een ontzettend aangename provincie. Iedereen zou de streek moeten kennen, vanbinnen en vanbuiten. Ik heb geweldige collega-producenten die fantastische producten aanbieden. Dat gevoel heb ik heel sterk in Limburg: iedereen helpt iedereen!”

Het verhaal van IJssalon De Hoef in Lummen