Het verhaal van de Stichting Ommersteyn in Dilsen-Stokkem
Verhaal
De eigenaar van zorgboerderij wilde indertijd iets bieden aan de omgeving en kwam op het idee een zorgboerderij op te richten. De geitenboerderij en boomgaarden worden nu met veel passie beheerd door Bieke en Erwin.  
"Voor ons was dat ontzettend belangrijk, dat we een boerderij konden combineren met het sociale aspect"

Hoe is het allemaal begonnen?

Bieke: “Zestien jaar geleden zagen wij de vacature om de zorgboerderij te runnen. Je moet weten dat we toen zelf nog een geitenboerderij hadden. We hebben de sollicatieprocedure samen gevolgd en werden toen uitgekozen om de zaak mee op te starten. De zorgboerderij biedt de mogelijkheid aan een 35tal personen, die in gewone werk-of leefsituaties moeilijk functioneren, om mee te werken op de boerderij. Ik ben kaasmaker en begeleid de mensen, Erwin is landbouwer en houdt zich bezig met de landbouw. Voor ons was dat ontzettend belangrijk, dat we een boerderij konden combineren met het sociale aspect.”

Wat wordt er door de zorgboerderij geproduceerd?

Bieke: “In de hoevewinkel verkopen we diverse soorten geitenkaas, afkomstig van de geitenboerderij en andere hoeveproducten. Die producten en de maaltijden voor onze deelnemers worden in onze keuken bereid met de enthousiaste hulp van onze medewerkers. We hebben ook een boomgaard, aangeplant door de Nationale Boomgaardenstichting, met oude soorten fruit. We hebben ook bijtjes, die vertroeteld worden door onze imker.”

Het verhaal van de Stichting Ommersteyn in Dilsen-Stokkem

Wat is je mooiste herinnering aan de zorgboerderij?

Bieke: “Heel veel zorgmedewerkers bloeien ontzettend open. Een mens heeft het nodig om zich welkom en nuttig te voelen. Dat is zo belangrijk voor je zelfontplooiing. En dat werkt natuurlijk wederzijds: zij krijgen er energie van, maar wij ook! De medewerkers volgen het product hier van nul tot het eindresultaat, tot wanneer ze het verkopen aan de eindconsument. Eigenlijk moet je het zo bekijken : van het gras tot de kaas in de winkel, van zaadje tot de groenten op hun bord, van de appelboom tot het appelsap in hun glas… Dat geeft hen een fantastisch gevoel.”

 

Het verhaal van de Stichting Ommersteyn in Dilsen-Stokkem