Het verhaal van de Lobroekhoeve in Bocholt
Toen Stefan enkele jaren geleden een televisiereportage zag over bijenkasten, bleef het idee om zelf te gaan imkeren in zijn hoofd rondzoemen. Na bijscholing kreeg hij van zijn imkerpeter zijn eerste bijenvolkje. Vandaag de dag produceren de bijen van de Lobroekhoeve fantastische honing.  
Verhaal
"Ik ben zelf beginnen lezen over de bijenvolkjes en ik was gebeten, gestoken als het ware!"

Hoe is het allemaal begonnen voor je?

Stefan: “Enkele jaren geleden volgde ik een televisiereportage over een coöperatie uit het Gentse die in privétuinen bijenkasten kwam zetten. Voor een klein bedrag kwamen ze een kast plaatsen en kreeg je een deel van die honing. Probleem was dat die coöperatie niet vanuit het Gentse naar Limburg kon komen om de bijen te verzorgen. Dan ben ik zelf beginnen lezen over de bijenvolkjes en ik was gebeten, gestoken als het ware! (lacht) Ik ben een imkercursus gaan volgen en vijf jaar geleden bezorgde mijn imkerpeter mij mijn eerste bijenvolk. Want ja, het is een volk! Een hele samenleving op zich, met een koningin. Later volgden nog meer bijenvolken en ik was vertrokken.”

Hoe verloopt de verkoop?

Stefan: “Een vijftal jaar geleden heb ik me met mijn bijtjes in de ouderlijke boerderij gevestigd. Ik verkoop de honing via mijn honingautomaat, de verschillende soorten honing staan daarin klaar voor de consument. In het voorjaar reis ik met mijn bijenvolken naar de kersenbloesems, die honing wordt apart geslingerd en is zeer fruitig van smaak. In juni trek ik dan naar de linde en kastanje voor zomerhoning, die is kruidiger.”
 

Bieden jullie nog andere zaken aan?

Stefan: “Toen vader overleed, stonden hier nog twee Brabantse trekpaarden. Die heb ik verkocht, maar ik had wel nog dieren nodig om de weilanden te onderhouden. Toen ben ik op het idee gekomen om er stamboekschapen op te zetten, van het ras Wilshore Horn. Die zijn ongelooflijk gemakkelijk in onderhoud. Ze lammeren zelf, ze zijn winterhard en je moet ze niet scheren, want ze ruiven. Je kan bij mij steeds een aantal lammeren en schapen aankopen.”
 

Heb je nog toekomstplannen met de zaak?

Stefan: “Ik ben me momenteel aan het toeleggen op raszuivere koninginneteelt. Het is ontzettend fascinerend om te bestuderen hoe een bijenvolk samen bepaalt welke cel een koningin gaat worden. Bezige bijtjes, mijn bijenvolkjes! (lacht)

Het verhaal van de Lobroekhoeve in Bocholt